Nederlanders zijn verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten, maar dat betekent niet dat alle zorgkosten worden vergoed. Een op de tien Nederlanders heeft geen reserves om onvoorziene zorgkosten op te vangen en kan geen aanvullende verzekering betalen.

Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 2.000 respondenten. In totaal is een kwart van de Nederlanders niet aanvullend verzekerd, waarvan 40 procent bewust. Zij denken dat het voordeliger is om de aanvullende zorgkosten zelf te betalen in plaats van elke maand premie te betalen.

De meeste zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar hier geldt wel een eigen risico van 385 euro, met uitzondering van huisartsbezoek, verloskunde, kraamzorg en bepaalde hulpmiddelen voor thuiszorg. Die worden wel meteen vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt ook voor medische kosten voor kinderen onder de 18 jaar.

Naast het eigen risico kun je in de basisverzekering te maken krijgen met een eigen bedrage voor bijvoorbeeld hulpmiddelen en medicijnen.

Eind vorig jaar meldde Pricewise dat 20 procent van de Nederlanders in 2020 te maken kreeg met onverwachte zorgkosten. Deze werden niet vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering.

Hieronder de top 5 van kosten die het vaakst voor verrassingen zorgden in 2020.

  • Medicijnen (58 procent),
  • Medische hulpmiddelen (24 procent)
  • Tandheelkunde (22 procent)
  • Ziekenhuiszorg (20 procent)
  • Fysiotherapie (18 procent)

Bijna de helft van de groep met onvoorziene zorgkosten moest onverwacht 250 euro betalen. 5 procent tussen de 750 en 1000 euro moest neertellen, blijkt uit de onderstaande grafiek.

Volgens Pricewise ontstaan er vaak misverstanden over zorgkosten omdat mensen niet weten hoe het zit met de eigen bijdrage en het eigen risico. Daarnaast zijn er klachten waarvoor de behandeling in de meeste gevallen alleen vanuit een aanvullende verzekering wordt vergoed.

Denk bijvoorbeeld aan een wortelkanaalbehandeling bij de kaakchirurg of tandarts die al snel honderden euro's kan kosten. Of fysiotherapie waar je voor een reguliere behandeling 28 euro tot 40 euro per halfuur betaalt.

Lees meer over de zorgverzekering: